Flappy Bird ve Zengin Olmak

Apple App Store ve Google Play Store‘u tabiri caizse domine eden, hiçbir reklam ve pazarlama bütçesi olmadan en fazla indirilen uygulamalar listelerinde bir numaraya kadar yükselen Flappy Bird oyununa ve bu etkiyi nasıl yarattığını maddelerle anlamaya çalışalım.
flappy bird nedir
Basitlik ve Sadelik
1980 ve 1990′larda bilgisayarlarda kısıtlı donanımlarla oynadığımız birçok oyunun temelinde basitlik ve sadelik vardı. Ancak bu sadelik oyunun senaryosunda veya içeriğinde herhangi bir öğeyi baltalamıyordu yalnızca 8-bit renklerle ve birkaç farklı sesten ibaret olan oyunlar saatlerce kullanıcıları bilgisayarlarının başına kilitliyordu. Oyunların içeriğinde bir derinlik yer alıyordu ve bölümleri geçebilmek için üstüne düşünmeyi gerektiriyordu böylece oyuncular grafik, ses vb. öğelerden çok oyunun kendisine ve onlara sunduğu konuya odaklanıyordu böylelikle oyuna daha fazla bağlanıyorlardı.

mario atari
Bugün başarılı olan birçok mobil oyuna ve örnekler vermemiz gerekirse Angry Birds, Fruit Ninja,Temple Run, Limbo, Cut The Rope gibi oyunların ilk ortak noktaları çok basit oynanış mekaniklerine sahip olmaları ve senaryosunda ve grafik, ses gibi öğelerinde sadeliğe sahip olmaları. Mobil’de çok başarılı olmuş bu oyunların çoğunun oynanışını sadece birkaç dakikada anlayabiliyorsunuz ve temelinde oyunun sonuna gelmek için temel bir hedefiniz var durum böyle olunca bu oyunları oynayan kullanıcıların yaşları 4′e kadar inebiliyor.

Bir oyunu zorlanmadan 4 yaşında bir çocuğun açabilmesi, oynayabilmesi ve bölümleri geçebilmesi şüphesiz tek başına bir başarı ve çok daha fazla kullanıcıya ulaşmak oyun yapımcıları için mümkün oluyor. Bunun temelinde ise oyunun sadeliği ve oynanıştaki basitlik yatıyor. Tüm bunlardan sonra Flappy Bird’e dönecek olursak oyunun ilk başta daha indirmeden dikkat çeken noktası boyutu oyun iOS platformunda 2,2 MB, Android platformunda ise sadece 894 kilobyte olması. Bu bile oyunun sadeliğini kanıtlıyor.

flappy bird gelirOynanabilirlik
Flappy Bird’e baktığımızda oyunda 5 temel buton var . Oyuna başlamak için Start butonuna tıklıyorsunuz ve tek bir ekrandan oluşan oyunun nasıl oynandığını anlatan tek bir ekrandan sonra oyun karakteri olan kuşunuzu engellerden geçirmeye çalışıyorsunuz gerektiği anlarda Pause tuşu ile oyunu durdurabiliyorsunuz.

Bölümü bitirdiğinizde ise çok basit bir puan sistemiyle karşılaşıyorsunuz geçtiğiniz engellerin hepsi ”1” puan sayılıyor ve bu ekranda Share butonuna tıkladığınızda Mesaj, Mail ya da Twitter ile oyunu ve o bölüm sonunda yaptığınız puanı paylaşabiliyorsunuz. Tüm fonksiyonlar yalnızca bu kadar, 5 çekirdek fonksiyondan ibaret.

flappy bird nasil oynanir
Oyun oldukça kolay görünse dahi kendi içinde bir zorluğu var ve siz oyunda yandıkça aslında bilinçaltınızda bunun nasıl olduğunu, bu kadar kolay bir oyunda bunun olmaması gerektiğini düşünüyorsunuz yine de oyunu daha fazla oynamaya devam ediyorsunuz, tekrar ve tekrar deniyorsunuz. Böyle olunca siz fark etmeseniz dahi oyun sizi içine çekiyor ve bir süre sonra oyunu düzenli olarak oynamaya başladığınızı fark ediyorsunuz. Dünya üzerinde de birçok kullanıcı aynı duygu içinde yer alıyor.

Tüm bunlarla birlikte oyun viral olarak yavaş yavaş yayılmaya başlıyor ve bugün geldiğimiz noktada 24 Mayıs 2013′te yayınlanan Flappy Bird’ün yayınlanmasının üzerinden yaklaşık 8,5 ay sonra tüm dünyada yaklaşık 75 milyon defa indirilmiş durumda.

“Random” ın gücü adına! (Rastgele)
Günümüzdeki oyunların birçoğunda standart bölüm paketleri yer alıyor ve siz bir süre sonra bu bölümlerin hepsini tamamlayarak üreticinin yeni bir bölüm paketi güncellemesini yapmasını bekliyorsunuz. Bu tarzın haricinde bir tür daha var; Endless sonsuz/bitmeyen olarak çevirebileceğimiz tarzda oyunlarda genellikle bölümler siz açtığınızda arka planda otomatik olarak tasarlanıyor ve her açtığınızda yeni bir bölüm karşınıza çıkıyor. Böylece içinizde bir merak duygusu oluşuyor bu da doğal olarak oyundan sıkılma eğrinizi aşağıya doğru çekiyor.

Flappy Bird’ün bir diğer avantajı da burada ortaya çıkıyor çünkü oyun sonsuz. Bölümler siz oyunu açtığınızda arka planda rastgele oluşturuluyor. Böyle olunca oyunu her açtığınızda farklı bir bölümle karşılaşıyorsunuz. Durum böyle olunca bir önceki oynayışınızda size oluşturulan bölümde belki çok yüksek bir puan yaptınız ancak oyunu yeniden açtığınızda karşınıza çıkan yeni bölümde ne kadar puan yapacağınız bir muamma ve o bölümü oynamak kullanıcı için yeni bir heyecan yaratıyor.

flappy bird en yuksek skor


Fear Of Missing Out Etkisi
Fear Of Missing Out etkisi'ni gündemde yer alan bir şeyleri kaçırmaktan ve çoğunluğun gerisinde kalmaktan korkmak olarak açıklayabiliriz. ”First World Problems” olarak adlandırabileceğimiz bu olguyu 1. Dünya Sorunları listesine koyabiliriz.Oyunun yapımcısı Dong Nguyen‘in açıklamalarını hatırlamak gerekirse oyunun kesinlikle bir pazarlama bütçesinin olmadığını, tanıtmak adına bir faaliyette bulunmadığını tamamen organik olarak oyunun bu denli bir başarı yakaladığını söylüyor. Unutmayın,
ürüne aşık kullanıcılar; en yaratıcı reklamlardan, en yüksek reklam bütçelerinden daha etkilidir